Na što treba paziti prilikom kupnje dječjeg madraca?

Svaki roditelj želi svom djetetu pružiti najbolje djetinjstvo, a dječji madraci su ono što mu može omogućiti kvalitetan san i pomoći u razvoju. Miran i neometan san izuzetno je bitan u razvoju svakog djeteta i važan dio tog djetinjstva, stoga je bitno da svojoj djeci omogućite takav madrac.

Dobar dječji madrac štiti zdravlje djeteta

Kvalitetni dječji madraci pomoći će vašem djetetu da dulje i kvalitetnije spava, a osim toga kupnjom dječjeg madraca svom ćete djetetu očuvati zdravlje i smireni duh.
Što je najbitnije kod kupnje dječjih madraca? Dječji madrac mora djetetu pružati udobnost, sigurnost i potporu. I to ne samo kralježnici i mišićima, već cijelom tijelu, od glave do pete, bez obzira na položaj spavanja.

Kvalitetan madrac za dječju sobu

Izbor dječjeg madraca za dijete je nešto što nikako ne smijete raditi površno jer je posebno bitno da tijelo djeteta ima kvalitetnu potporu i oslonac u spavanju.
Roditelji moraju biti svjesni činjenice da djeca spavaju više sati nego odrasli (većina manje djece u prosjeku spava 10 – 12 sati dnevno) i moraju znati da madrac itekako može utjecati na razvoj kompletnog kostura u djeteta.

Elastičnost i udobnost su osnovni čimbenici kod kupnje dječjeg madraca

Prilikom kupovine primijetit ćete da se dječji madraci najviše razlikuju po tvrdoći. Važno je da dječji madrac ne bude premekan, već ipak malo tvrđi, ali u isto vrijeme mora biti udoban kako bi se dijete što bolje odmorilo. Jako tvrdi madraci utjecat će loše na dječji san jer će djetetu biti neudobno, dok će premekani biti loša potpora stupu kralježnice. Svaki loši razvoj kralježnice rezultira u većim problemima kasnije u životu, osobito tijekom intenzivnog rasta u pubertetu. Osigurajte djetetu zdravlje prevencijom.

Dječji madrac mora biti i elastičan, te ergonomski oblikovan jer je bitno da djetetu bude dobra potpora bez obzira na težinu i visinu djeteta, oblik tijela i način spavanja. Pod načinom spavanja podrazumijevamo spavanje na boku, trbuhu ili leđima. Bitno je i da izaberete kvalitetniji nedeformirajući madrac koji neće promijeniti svoje osobine niti nakon dužeg korištenja. S obzirom na tisuće i tisuće sati dječjeg spavanja, ovo je jedan jako bitan čimbenik.

Savjeti kako izabrati madrac za dječju sobu

Još jedna dobra osobina kvalitetnog dječjeg madraca je fleksibilnost i dobra izolacija, a s time se mogu pohvaliti gotovo svi dječji madraci poznatih proizvođača.
Što se tiče debljine madraca, kod dječjih madraca nije toliko bitno da je debeo jer djeca nisu teška kao odrasli – mnogo je bitnija potpora. No, ipak imajte na umu da je bitno koliko je dijete teško pa to obavezno navedite kod kupnje madraca.

S obzirom na to da djeca tijekom spavanja mnogo puta mijenjaju položaj, bitno je da nemaju madrac za odrasle već jednozonski madrac. To zapravo znači da će madrac djetetu pružati jednako kvalitetnu potporu bez obzira u kojem položaju spava. Jedna od stvari koje su bitne za dječji madrac je i njegova prozračnost, posebno jer se neka djeca više znoje. Zato bi dječji madraci trebali biti prozračni, a po mogućnosti i antialergijski kako bi djetetu osigurali nesmetani san.

Vrste madraca za dječju sobu

Stoga je madrac s oprugama idealan za krevete kojima je donji dio zatvoren, dok za krevete koji imaju letvičastu podnicu možete izabrati bilo koji madrac: zbog otvora na letvicama dobro će se prozračivati i madrac s oprugama i onaj napravljen od pjene i sličnih materijala. Svakako kupite madrac od provjerenog proizvođača jer ćete biti sigurni u njegov sastav. Tako ćete izbjeći kemikalije i materijale koji mogu naštetiti vašem djetetu izazivanjem osjetljivosti ili alergijskim reakcijama. Zašto bebe moraju spavati na čvrstom madracu? Zato što mekani madraci mogu uzrokovati gušenje bebe.

Kvalitetni madraci nove generacije čest su izbor modernih roditelja

Djeca su najosjetljiviji članovi obitelji i san je jako važan čimbenik koji utječe na njihovo zdravlje, što je izuzetno važno u periodu razvoja. Moderni dječji madraci odličan su izbor zbog svojih antibakterijskih i antialergijskih svojstava. Zato kod kupnje obratite pozornost ima li madrac certifikate i koji su certifikati u pitanju.

Velika ponuda madraca

Oni će vam pomoći da odaberete madrac koji je dio standarda jer je načinjen od tkanine koja ne sadrži nikakve štetne kemijske spojeve. Postoje i dječji madraci s jezgrom od hladno lijevane pjene: njih odlikuje izuzetno visoka elastičnost i otpornost na sve deformacije.