Koji mobitel kupiti – Savjeti za proljeće 2019

Mobiteli su ogroman dio našeg svakodnevnog života. Priznali mi to ili ne, koristimo ih svaki dan za mnogo različitih stvari: alarm, vijesti, poruke, pozive, internet, video sadržaje, televizijske programe, gledanje serija i filmova, slušanje glazbe, fotografiranje… Ne možemo živjeti bez njih. No koji mobitel kupiti i koji modeli trenutačno dominiraju na tržištu, pročitajte u nastavku članka.

Na što obratiti pažnju prilikom kupnje mobitela?

Ovisno o tome što vam je potrebno ovisi i odgovor na pitanje koji mobitel kupiti, a u nastavku pročitajte glavne stavke na koje biste trebali obraćati pažnju prilikom kupnje novog mobitela.

1. Kvaliteta ekrana.
Komponenta mobitela s kojom dolazimo u dodir 99% vremena zapravo je sam ekran. Njegova veličina i kvaliteta nešto je što uvelike uvjetuje iskustvo korištenja mobitela. Minimalna veličina ekrana koju želite za dobar pregled jest 5 inča. Ipak, ekrani od 5.2 inča nadalje su oni koji omogućuju luksuzni pregled. Osim veličine, kvalitetu ekrana određuje i broj piksela po inču. Obično se preporučuje barem 400 kao minimalan broj, ali sve iznad 500 daje vrlo bogatu i elegantnu sliku.

2. Procesor i RAM memorija.
Procesor je jasno jedna od najbitnijih komponenta bilo kakvog uređaja jer on određuje brzinu samog uređaja. Što je jači, vaš mobitel može brže obaviti određene stavke, a također i više njih odjednom ovisno o broju jezgri procesora. Preporučen broj jezgri je 4 jezgre iako je 8 jezgri sve više u svakodnevnoj upotrebi. 2 GB rama nužno je za neke dobre performanse, ali 4 GB vam omogućuju besprijekorno funkcioniranje bez ikakvih zastajkivanja i problema. Neovisno o tome koliko vam je aplikacija otvoreno u isto vrijeme, mobitel neće zakazati.

Ponuda mobitela

3. Kamera.
Mobiteli se vrlo često koriste za fotografiranje i snimanje. Nepraktično je sa sobom nositi fotoaparat i stalno ga montirati, pa su mobiteli preuzeli tu ulogu. 12 MP daje kvalitetnu sliku, ali oko 15 MP je nešto s čime ćete se svakako oduševiti. Prednja kamera je ipak nešto drugačija, a 8 MP trebalo bi biti i više nego dovoljno da bistro i jasno uhvatite sve bitne trenutke vašeg života na vaš mobitel.

4. Baterija.
Mnogi zaborave fokusirati se na kvalitetu i jačinu baterije koja pokreće njihov mobitel i iz tog razloga se često kupuju mobiteli koji onda iznevjere korisnika svojim lošim trajanjem. Upravo baterija može biti presudna prilikom odgovora na pitanje koji mobitel kupiti. Preporučeni minimum za veličinu baterije je 3000mAh da bi mobitel mogli koristiti cijeli dan bez razmišljanja o punjenju.

Mobitel za poslovne svrhe

5. Dodatne mogućnosti.
Ponekad silne dodatne mogućnosti mobitela zaista mogu biti odlučujuće u donošenju odluke, poput pitanja koji mobitel kupiti. Dodatne mogućnosti kao praćenje otkucaja srca, akcelerometar ili kompas mogu biti odlične za odabir novog mobitela. Također u novijim top modelima dostupnost umjetne inteligencije zaista olakšava korištenje.

Koji mobitel odabrati ovisno o cjenovnom rangu?

Koji mobitel kupiti ovisno o vašem budžetu i koji su trenutno glavni modeli mobitela na tržištu? Kao top modeli proljeće 2019. godine nameću se Samsung S10 ili S10+ s 3 stražnje kamere, a Huawei P30, te nešto stariji, ali vrlo konkurentan Apple Iphone X. Koji mobitel kupiti podosta je teško pitanje za općenit odgovor, jer se mobiteli koriste za razne stvari. Ukoliko su vam bitne specifikacije onda će Samsung S10 odraditi odličan posao, no ukoliko je kamera glavna stavka, tada Samsung Galaxy S10+ s 3 kamere gotovo da nema konkurenciju.

Velika ponuda mobitela

Ukoliko vam je budžet ograničen i tražite mobitel srednjeg cjenovnog ranga, tada će Huawei P20 ili P20 Lite biti savršen odabir. Osim kvalitetnih kamera koje nude, brzina samih uređaja je iznad očekivanja. Huawei P Smart 2019 je također jedan od kandidata za kupnju mobitela srednjeg cjenovnog ranga, a krase ga dvije zadnje kamere. Huawei P Smart, Motorola MOTO G6, te CUBOT A5 nešto su jeftiniji te nude nešto slabije specifikacije, ali se mogu pohvaliti svojim dizajnom.

Kad smo kod low budget mobitela, tu treba spomenuti kineske proizvođače koji nude odličan omjer specifikacija u odnosu na cijenu. Meizu, Cubot ili Alcatel pobrinut će se da za vaš novac dobijete najbolje moguće specifikacije, a uz to zadovoljit će svakog manje zahtjevnog korisnika pametnog telefona.